MészkőFelhasználása
Széleskörűen felhasználható anyag, több mint 2000 éve töretlennépszerűségnek örvend. Ennek fő oka, hogy alkalmas mind kül-, mind beltéri használatra padlóburkolatnak, pultoknak, párkányoknak, járófelületnek, terasznak, fedlapoknak és oldalfali díszburkolatnak egyaránt.

Tulajdonságai
A travertin könnyen alakítható, mediterrán és klasszikus épületekhez is kiválóan illeszkedő anyag. Jellemző rá a meleg színárnyalatok és a mozgalmas felületek elegye. A mészkövet többféle módon lehet csiszolással előkészíteni a felhasználásra. Egyrészről lehet a travertin csiszolás, amely vízszintes mintákat eredményez. (A travertin csiszolás gyakorlatilag azt jelenti, hogy megmarad a kő eredeti mintázata.) A mészkő csiszolásnál a felületfelhős mintázatú lesz. Tömített köveket kétkomponensű műgyantás kezeléssel hoznak létre. Ezen belül is lehet mattra csiszolt, vagy fényezett, de utóbbi kültérre nem ajánlott, mert hamar elveszti a fényét.

Építőipari jellemzői
A mészkő-travertin jelenleg az építőipar legkedveltebb anyaga, lágy tónusú színárnyalatai és könnyű faraghatósága, alakíthatósága miatt. A felületi hézagok szakszerű tömítése szükséges az időtállóság érdekében! A travertineket általában modern stílusú épületeken alkalmazzák, de bizonyos felületkezelésekkel (min már fentebb említettük) nagyon szépen illeszkedik klasszikus és mediterrán stílusú épületekhez is.

Keletkezése
A mészkő üledékes kőzet, amely nagyobb tömegű állóvizekben eredetileg laza formában ülepedik le. Anyagának legalább 90%-a kalcium-karbonát. A fennmaradó rész tartalmazhat mésziszap-szemcséket, kövület-töredékeket, valamint más törmelékes szemcséket. Ezt a kezdetben hézagos üledéket a későbbiekben rárakódott rétegek tovább tömörítették, így végül egy enyhén hézagos, tömör kőzet alakult ki.