GránitA gránit Felhasználása

Kiváló tulajdonságai miatt a gránit felhasználhatósága szinte korlátlan. Alkalmazható fal- és padlóburkolathoz, készülhet belőle konyha- vagy fürdőszobapult, lépcső, ablakpárkány, kerítés. Felhasználható kültéri építő- és díszítőanyagként is.

Különleges tulajdonságai
A gránit a gyémánt után a második legkeményebb, mégis viszonylag könnyű, durva kristályos kőzet. Magas szilárdságú, kopásálló, fagyálló, tökéletesen vízálló és esztétikus. Tömör szerkezetéből adódóan jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, hőingadozásnak, nem porózus. Mindezeknek köszönhetően nagyon tartós (a gránit munkalapok élettartalma generációkban mérhető), karbantartási igénye viszont alacsony, ára pedig kedvező. Előnyös mechanikai tulajdonságai miatt kül- és beltéren egyaránt kiválóan felhasználható anyag. A gránit munkalap vágással, karcolással szemben ellenálló. Felülete jól megmunkálható, gyönyörűen csiszolható, fényét nagyon hosszú ideig képes megőrzni.

Keletkezése
A gránit a leggyakoribb mélységi magmás savanyú kőzet, melynek főbb alkotóelemei a kvarc, az alkáliföldpát és a csillám. Neve a latin granum (szemcse) szóból származik. Rendkívüli keménységét és ellenállóképességét az eltérő nagyságú és keménységű szerkezeti szemcséinek köszönheti. Három fő ásványa:az áttetsző, szürkés kvarc, a fehér vagy sárga plagioklász és a rózsaszínű vagy fehér káliföldpát többnyire nagyjából egyenlő arányban fordul elő benne. Színét általában a földpátok határozzák meg.