AgglomerátFelhasználása
Felhasználhatósága az építőiparban ma már a legelterjedtebb, a mészkőhöz és márványhoz hasonló, burkolólap vagy tábla formájában kiválóan alkalmazható külső és belső burkolásra egyaránt minden olyan felületen, ahol egyébként természetes követ vagy csempét használnának. Elsősorban lépcsőburkolatok, fal- és padlóburkolatok, külső és belső ablakpárkányok, konyhapultok és fürdőszoba pultok készítésére alkalmas, de készíthetők belőle díszítőelemek, asztallapok (célszerű kőimpregnáló szerrel kezelni a felületet), könyöklők.

Különleges tulajdonságai
Mechanikai tulajdonságai hasonlóak, sőt sok esetben jobbak, mint a természetes márványé, mészkőé, plusz rendelkezik azzal az előnnyel, hogy a mesterséges előállításból következően megbízható minőséget és állandó színválasztékot kapunk. Az agglomerátnak két fő fajtája van: a minimál agglomerát (apró, max 8mm-es kőzetszemcsékből készül), és a tradicionális agglomerátok (nagy méretű, 8-140mm-es kőzetdarabokból állítják elő). Mindkét típus elegáns kivitelezésű, eredeti és változatos színnel és szerkezettel rendelkezik, mely megbízhatóan azonos minőségben és árnyalatban/mintázatban utángyártható.
Ugyanakkor figyelembe kell venni a felhasználáskor, hogy az agglomerát zsír- és savérzékeny (kerülni kell tehát az olyan vegyszerek használatát melyek maró hatásúak). Fontos azt is tudni, hogy az agglomerát kő szabadban 10-15 év alatt elveszti a fényét.

Építőipari jellemzői
Az agglomerát egyesíti magában a kő esztétikai megjelenését a hagyományos burkolólapok praktikusságával és színgazdagságával. Napjainkban az építőipar által leggyakrabban használt kőtípus. Az agglomerát kövek 305×124 cm-es táblákban készülnek, tehát a leghosszabb méret akár 3 méter is lehet egyben, így akár 3 cm vastag és 3 méter hosszú párkányok is készülhetnek belőle anélkül, hogy eltörjenek. Az agglomerát kövek színe típusonként mindig azonos, nincsenek színeltérések az egyes táblák között, bármikor utángyárthatóak.

Keletkezése
Az agglomerát mesterségesen tömbösített kőzet, mely 90-95%-ban válogatott kőőrleményből (márvány, mészkő, kvarcit) és 5-10%-ban kötőanyagból (magas szilárdságú poliésztergyanta) áll. Ezek a kőőrlemények olyan bányákból kerülnek felszínre, amelyekben bizonyos geológiai adottságok miatt nem lehetséges szabályos tömböket kitermelni. Előállításának és összetételének köszönhetően az agglomerát felveszi a természetes kő előnyös tulajdonságait, megmunkálása a márványéval és a mészkőével közel azonos.